“Sağlık Bakanlığı Ruhsatlı İlaçların KDV’si De Yüzde 1 Olmalı!” (Özel Haber)

istanbul eczacı odası

İlaçtaki yüzde 8 KDV artışı 7 Temmuz’da yayımlanan düzenlemeyle yüzde 10’a çıkarıldı. Bugünden itibaren geçerli olacak şekilde ilaç KDV oranı yüzde 10 ‘a yükseldi. Yapılan düzenleme ve ilaçtaki KDV oranının yüzde 8’den 10’a çıkarılması konusunun başta vatandaşları olmak üzere eczacıları nasıl etkileyeceğini İstanbul Eczacı Odası Başkanı Eczacı Şeker Pınar Özcan’la konuştuk.

Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı ve ruhsatlı ilaçlarda yüzde 8’den yüzde 10’a çıkarılan KDV ile beraber 14 bin 900 çeşit ilacın fiyatları yeniden artacak. Bilim Sağlık Haber Ajansı’na (BSHA) değerlendirmede bulunan Pınar Özcan,  bu artışın sorumlusunun eczacılar olmadığının altını çizerek, Tarım Bakanlığı onaylı olan vitamin, mineral grubundaki KDV oranı nasıl ki yüzde 1 ise hastalıkların tedavisinde direk kullanılan ilaçların da KDV oranının yüzde 1’e çekilmesi yönünde Sağlık Bakanlığına çağrıda bulundu. 

 KDV’nin Yüzde 10’a Çıkarılması Değil, Yüzde 1’e Düşürülmesi Gerekir!

Yapılan yeni düzenlemenin hem SGK, hem vatandaş, hem de eczacılara yük getireceğini ifade eden İstanbul Eczacı Odası Başkanı Şeker Pınar Özcan, her türlü üründe olduğu gibi ilaçta da yüzde 8 olan KDV oranının 10’a, yüzde 18 olan bazı kalemlerde de yüzde 20’ye çıkarılması konusunda açıklamada bulundu. 

Özcan, “Bu bir yük ve ilaç fiyatlarına yansıyacak. Yüzde 2’lik farkın KDV farkını Sağlık Bakanlığı otomatik olarak yansıttı. İstanbul Eczacılar Odası olarak talebimiz; gıdada yüzde 1 olan KDV oranının ve buna bağlı olarak da gıda sınıfına sokulmuş olan gıda takviyesi dediğimiz; vitamin, mineral gibi ürünlerin KDV’si nasıl yüzde 1 ise asıl elzem olan hastalıkların tedavisinde kullanılan ilacın da KDV oranının yüzde 1 olmasıdır. Hekim tarafından hastaya reçete edilen  ilaçlar, gıda takviyesi gibi ürünlere göre çok daha elzemdir. İlaç gibi hayati önem arz eden, tedavi amaçlı olarak direk kullanılan, Sağlık Bakanlığı ruhsatlı olan asıl ilaçlarımız yüzde 8 KDV oranındaydı ve bu oran yüzde 10’a çıkarıldı. İlaçtaki KDV oranının da aslında yüzde 1 olması gerekmektedir. İlaçtaki yüzde 8 olan KDV’nin yüzde 10’a çıkarılması değil, yüzde 1’e düşürülmesi gerekmektedir” dedi. 

  İnfetilite (Kısırlık) Tedavisinde Hangi Yöntemler Tercih Edilir ?

İlaç ve Tıbbi Malzemelerin Temini İçin Gerekli Önlemler Bir An Önce Alınmalıdır

Vatandaş İlaçta Tasarruf Yapamaz!

Sağlık Bakanlığı onaylı ruhsatlı ilaçlarda KDV artışı sonucunda bir fiyat artışı yansımasının kaçınılmaz olduğunu söyleyen Pınar Özcan, “Vatandaş KDV artışından dolayı her şeyin fiyatını daha fazla ödemek zorunda kalacaktır. Ancak ilaç konusunda vatandaş hiçbir tasarruf yapamayacaktır. Bu işin bir de Sosyal Güvenlik Kurumu tarafı var, büyük alıcı burada SGK’dır. Bizler ilaçtan alınan verginin tamamının yüzde 1’lik bir orana gelmesini hep savunuyoruz. Bu talebimizi de dile getirmeye devam edeceğiz. Gıda nasıl hayati önemde olduğu için vergisi düşürüldüyse, ilacın da vergisinin düşürülmesi elzemdir. Gıda takviyesi denilen vitamin, minareller yüzde 1’lük vergi diliminde yer alırken, asıl elzem olan hastalıkların iyileştirilmesinde direk olarak kullanılan ilaçların da aynı şekilde olması gerekir” diye konuştu. 

İlaçtaki Yüzde 10 Artışın Sorumlusu Eczacılar Değildir!

Sağlık Bakanlığı ruhsatlı ilaçların KDV oranın yüzde 10’a çıkartılması sonucunda yaşanacak olan ilaç yokluğu ya da vatandaşın fiyatı yükselen ilacı alamamasının sorumlusunun eczacılar, eczaneler olmadığına vurguda bulunan Özcan son olarak şunları söyledi: “Vatandaşlar ilaçlardaki yüksek fiyatlardan eczaneleri sorumlu tutuyor.  İlaçla alakalı yaşanan her türlü sorun, cebinde parası olmayan vatandaşın eczaneye gidip ilacını alamadığı durumlarda ya da ilacı bulamaması şeklinde yaşanabiliyor. Hastalar bu durumlar karşısında direk eczacıları karşısında gördüğü için olumsuzluklar yaşanıyor. Bu konuda çağrımız şudur. Bu yüksek orandaki KDV artışlarında, yaşanan durumun son noktası olarak en büyük sıkıntıyı yaşayan insanlar biz eczacılarız. İlaçla ilgili sistemin o kadar düzgün olması gerekiyor ki herhangi bir ilaca ulaşamama ya da ilaç fiyatını ödeyememe durumunda vatandaşın tepkisi sonucu vahim olaylar yaşanmasın! Bu olumsuzlukların yaşanmaması için çözümü kamu otoritesi sağlamalıdır. Bu KDV artışının sorumlusu eczacılar değildir. Üreticilerin talebi doğrultusunda yapılmış fiyat artışlarıdır. Bu talepler eczacıların talepleri değildir ancak en büyük yükü eczacılar çekmektedir. Bu noktada kalıcı ve düzgün çözümler üretilmesini, sistemin düzeltilmesini, ne ilaç yokluğu yaşamayı ne de son noktada eczacılarımızın şiddet olayları gibi olaylara maruz kalmamamasını istiyoruz.” (BSHA-Bilim Ve Sağlık Haber Ajansı)

  Yeni Müfredata Uygun Örnek Ölçme Araçları Yayımlandı