YÖK’ün Üniversitelerde Hibrit Eğitim Kararına, Eğitim Sen’den Tepki

YÖK’ün Hibrit Eğitim kararı tepkilere yol açtı. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) üniversitelerde 2022-2023 Eğitim ve Öğretim Yılı Bahar Dönemi’ne ilişkin alınan yeni kararlarını açıkladı.

6 Şubat Kahramanmaraş Depremleri sonrasında depremzedelerin öğrenci yurtlarına yerleştirilmesi gerekçesi ile üniversitelerde uzaktan eğitim kararı veren YÖK, bahar dönemi için hibrit eğitim kararı verdi. Zorunlu uzaktan öğretim kararını esneten YÖK, yüzyüze eğitim almak isteyen öğrencinin okullarında olabileceğini, online eğitim almak isteyen öğrencilerin de uzaktan eğitime devam edebileceğini açıkladı. YÖK’ün üniversitelerde hibrit eğitim kararına ilk tepki Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Genel Merkezi’nden geldi. Eğitim Sen, “karar hakkında ciddiyetsiz, plansız ve kabul edilemez” değerlendirilmesi yaptı. 

yok baskani

YÖK Zorunlu Uzaktan Eğitimi Hibrite Çevirdi

YÖK Başkanı Erol Özvar, açıköğretim hariç toplam 4 milyon 187 bin yükseköğretim öğrencisinin yaklaşık 676 bininin deprem illerinde ikamet ettiğini veya o illerde kayıtlı olduğunu açıkladı. Yükseköğretim sistemindeki her 6 öğrenciden birinin depremden doğrudan etkilendiğine işaret eden Özvar, “30 Mart 2023 itibarıyla 2022-2023 Eğitim ve Öğretim Yılı Bahar Dönemine ilişkin aldığımız yeni kararları alırken hem şu ana kadar aldığımız kararları hem de ülkemizin mevcut koşullarını, paydaşlarımızın ve öğrencilerimizin taleplerini dikkate aldık. Halihazırda uygulanmakta olan uzaktan öğretim ile birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebilecek. Bahar dönemindeki ara sınavlar şeffaflık ve denetlenebilirlik ilkesi esas alınarak uzaktan öğretim yöntemleriyle çevrimiçi yapılacak. Ayrıca depremin doğrudan etkilediği illerdeki üniversitelerimizin hususiyetleri ve şartlarının gerektirdiği esneklikleri de tanıdık. Buradan, gerek deprem felaketinin ardından göstermiş oldukları fedakarlıklar gerekse de uzaktan eğitim sürecinde sergiledikleri özveri ve sabır ile bizleri gururlandıran öğrencilerimize de bu vesileyle teşekkür etmek isterim” dedi.  Depremde toplam 1.589 öğrencinin ve 148 akademik ve idari personelin hayatını kaybettiğini söyleyen Özvar, 30 Mart 2023 tarihi itibarıyla deprem bölgesindeki 18 üniversitenin yerleşkelerinde 4 binanın yıkık, 127 binanın ağır hasarlı, 427 binanın orta ve az hasarlı ve 642 binanın hasarsız olduğunu kaydetti.

  Avrupa Fizik Olimpiyatı’ndan 5 Madalyayla Döndüler

eğitim sen

Eğitim Sen: Karar Ciddiyetsiz, Plansız ve Kabul Edilemez!

Eğitim Sen, YÖK Başkanı Erol Özvar’ın açıklamalarının ardından yaptığı değerlendirmede “Öğrenciler olmasa, gençler evlerinde otursa ve yerleşkeler boş kalsa üniversiteleri ne de güzel yönetirdik!” diyen bir yönetim anlayışı ile karşı karşıyayız. YÖK’ün deprem sonrasında aldığı kararların sağlam gerekçelerden yoksun olduğu bugün çok daha iyi anlaşılmaktadır. Bir yandan depremden etkilenen yurttaşların kullanımına açılabilecek çok sayıda sosyal tesis, otel, konut varken ilk tercihin KYK yurtları olması bilinçli ve siyasi bir tercihtir. Diğer yandan pek çok kentte KYK yurtlarının boş olduğu da anımsandığında, alınan kararların güncel gelişmeleri de dikkate almadığı açıkça görülmektedir. Uzaktan eğitim, yüz yüze eğitimin yerini tutamaz. Eğitim hakkının yaşam bulabilmesinin temel koşulu yüz yüze eğitimin yapılmasıdır. Üniversiteler sadece bilimsel eğitim ve öğretimin yapıldığı mekânlar değil, aynı zamanda öğrencilerin sosyalleşme alanı ve bu sosyalleşmenin de bir öğrenme alanı olarak tarif edildiği yerlerdir. Bu kararlar bir yandan üniversite gençliğinin eğitim hakkını engellerken bir yandan da öğretim elemanlarının emek sürecini olumsuz biçimde etkileyecektir. Yüz yüze yapılan dersin, ayrıca uzaktan eğitim sistemine dâhil edilecek olması öğretim elemanlarının iş yükünü iki kat arttıracak, araştırma ve akademik faaliyet sorumlulukları engellenecektir. Bu nedenlerle ‘Hem yüz yüze hem de uzaktan eğitim yapacağız, bunu da 3 gün içerisinde başlatacağız.’ diyen YÖK’ün söz konusu kararı, ciddiyetsiz, plansız ve kabul edilemezdir. Uzaktan eğitimde ısrarcı olmak bu gerçekleri yok saymak anlamına gelmektedir” cümleleri yer aldı. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)